Blue Bay's

Omat koirat

Kasvatit

Pentueet

In Memoriam

Näyttelytuloksia

Rotumääritelmät

Artikkeleita

Linkit

Etusivulle

 

In English


Sukutaulun tulkintaa
(Marjorie Bunting)
Suom. Marko Salmela

Minulta (M. Bunting) kysytään säännöllisin väliajoin sitä, kuinka sukutaulua luetaan. ”Mitä se kaikki tarkoittaa… Sukutauluhan on vain nimien sekamelskaa… Mistä tiedän onko tämä hyvä vai huono sukutaulu?” Tietysti pintapuolisesti tarkasteltuna sukutaulu saattaa näyttää olevan vain nimilista, ja ennen kuin kykenee käyttämään tuon listan antamaa tietoa astutusta suunniteltaessa, on tiedettävä rodusta jotain. Sukutaulu saattaa näyttää siltä että koira on harkitun linjasiitoksen tulos mutta on hyvin oleellista tietää enemmän itse linjoista, eikä tarkastella pelkästään yksilöä ja paperilla olevaa sukutaulua.

Ne astutukset, jotka ovat olleet kennelillemme kaikkein parhaimpia, ovat olleet täti-sisarenpoika, setä-sisarentytär, isovanhempi-lapsenlapsi ja satunnaisesti serkusparitus. Aloittaessani kasvatustyötä, tutkin rotuni menestyksekkäimmän kennelin koirien sukutauluja ja huomasin että voitokkaimmat koirat olivat linjattuja yhteen tiettyyn yhdistelmään (pariin). Onnekseni huomasin tämän parin esiintyvän kahdesti kantanarttuni sukutaulussa. Kyseisen linjan ansiosta kykenin luomaan oman linjani, joka on lähes 40 vuoden aikana tuottanut 30- 40 valiota. Lisäksi kasvattejani on menestyksekkäästi käytetty usean muun kennelin kasvatustyössä. Kertoessani tätä, en ole tuomassa esiin omaa nokkeluuttani, enemmänkin onneani aloittaessani jalostustyön hyvästä sukulinjasta. Tajusin myös kysyä neuvoja koirani kasvattajalta.

Linjasiitos tehdään yleensä kolmen sukupolven sisällä. Kasvattaja tarvitsee kuitenkin tietoa vähintään neljänteen ja viidenteen sukupolveen saakka, jotta hän voisi nähdä kuinka arvokas yksilö jalostuksellisesti on. Katso siis ensin isän sukutaulua ja siinä esiintyviä sukulaisuussuhteita kolmanteen polveen saakka, tee sen jälkeen vastaava emän puolelta. Mikäli huomaat jonkin koiran/koirien esiintyvän kahdesti, tutki taustoja tarkemmin. Tarkkaile erityisesti onko joku esivanhemmista linjattu johonkin hyvään urokseen, narttuun tai yhdistelmään.

Mitä kokeneemmaksi sukutaulujen tulkitsijaksi tulet, sitä enemmän alat ymmärtää sukulaisuussuhteiden merkitystä. Tämän takia sinun tulee tietää jotain niistä nimistä, jotka sukutaulussa toistuvat. Ovatko ne tuottaneet menestyvää linjaa sukupolvesta toiseen? Ovatko ne myös jonkin muun menestyvän kennelin taustalla? Mitä enemmän niitä on käytetty menestyksekkäissä linjoissa, sitä merkityksellisempiä ne ovat – niin hyvässä kuin pahassakin. Tähän palaan myöhemmin…

Seuraavat alla olevat sukutaulut selventävät asiaa. Oletetaan että ne molemmat ovat hyvin tunnettujen valionarttujen sukutauluja, nimet tosin ovat keksittyjä, jopa humoristisia (suom. huom.).

Ulkonäöllisesti B on parempi narttu, joka valioitui todella helposti. A taas on keskivertonarttu, jolle omistaja sai sertit hankittua, mutta se ei ole ollenkaan niin upea ilmestys kehässä kuin narttu B.

A on huippuluokan jalostusnarttu, jonka jälkeläiset jopa voittivat ryhmiä tai ainakin sijoittuivat neljän parhaan joukkoon. Yksi A:n jälkeläisistä oli myös upea jalostusuros ja A löytyy tällä hetkellä lähes jokaisen menestyvän koiran sukutaulusta.

B sen sijaan tuotti kaksi valiota kun se astutettiin uroksella, joka on samasta linjasta kuin sen taustalla oleva laadukas jalostusuros Mva Villi Syke. Pääsääntöisesti B:n jälkeläiset ovat kuitenkin keskitason koiria, tosin joitain satunnaisia sertivoittajia löytyy.

Kun tutkit näiden narttujen sukutaulujen rakennetta, huomaat varmaan miksi näin on. A on harkitun linjasiitoksen tulos useamman sukupolven ajalta. Se on myös tulos serkusparituksesta, josta syntyi MVA Huippulinja. Se on paitsi hyvännäköinen, myös hyvä periyttäjä.

Narttu B on ulkosiitoksen tulos, jolla on taustallaan ainoastaan yksi superkoira, sama kuin nartulla A, eli Villi Syke. Villi Syke itsessään on melko lailla keskitason koira mutta sen kasvattaja on taitavasti käyttänyt jalostuksessaan harkittua linjasiitosta. Tästä johtuen Villi Syke on hyvää jälkeä periyttävä uros. B:n sukutaulusta ¾ pitää sisällään pääsääntöisesti ulkosiitettyjä ja keskinkertaisia koiria.

Jos tarkastelet kantanarttusi sukutaulua lähemmin, pidä sitä harkittuna ja hyvin suunniteltuna. Koska narttusi mahdollisten yhteisten esivanhempien jalostuksellinen arvo on sinulle todennäköisesti tuntematon, et tiedä kuinka taustat tulevat esiin tulevissa jälkeläisissä. Valio joka löytyy saman koiran sukutaulusta useiden sukupolvien ajan, ei välttämättä ole hyvän sukutaulun tae. Kaikki riippuu laadusta ja siitä ”materiaalista”, josta tuo valio on tehty.

Siis, valio voi olla upea rotunsa edustaja, tai se voi olla onnekkaasti saanut itselleen kolme sertifikaattia. Tuo upea valio voi myös olla kasvattajan onnenkantamoinen, taustalla olevien esivanhempien ollessa vaatimattoman keskitason koiria. Tällainen koira tuottaa pienemmällä todennäköisyydellä huippuyksilöitä ja tällaista koiraa tulee käyttää jalostukseen varovaisesti ja harkiten. On pyrittävä löytämään niitä esivanhempia, joilta se on perinyt hyvät ominaisuutensa ja tätä kautta pyrittävä vetämään takaisin linjaan. Ei pidä kuitenkaan unohtaa että myös sukutaulussa esiintyvien keskivertokoirien ominaisuudet vaikuttavat geeniperimässä.

Ne esivanhemmat jotka eivät suurempia menestyksiä ole saavuttaneet, ja jotka sukutaulussa toistuvat ovat myös erittäin tärkeitä tarkasteltavia kun on kyse koiranjalostuksesta. Liian usein aloittelevat kasvattajat tuijottavat vain niihin tunnettuihin nimiin. Näillä hieman tuntemattomilla sukulaisilla on merkityksensä, mikäli haluat hyötyä niistä hyvistä rodullisista ansioista, joita ne näyttävät periyttävän. Koeta löytää syitä miksi esivanhemmat ovat tuottaneet valiojälkeläisiä. Usein taustalta löytyy jo monta kertaa aiemmin mainittu linjasiitos. Taustalla on siis jokin hyvä yksilö tai yhdistelmä, johon jalostustyö perustuu, ja josta on aikaansaatu hyvä sukulinja. Itse käyttäisin jalostukseen ennemmin ei-valiokoiraa, joka on harkitun linjasiitoksen tulos, kuin upeaa valiota jolla on heikko sukutaulu kolmessa ensimmäisessä sukupolvessa.

Koiran A
sukutaulu

Mva Kapteeni Käskee

Mva Huippulinja

Mva Jimin Poika
Mva Onnentyttö

Maustetyttö

Mva Huuliveikko
Pikkunätti

Pikisilmä

Villimies

Mva Herra Huu (i. Mva Villi Syke)
Raijan Tyttö

Niin ja Näin

Mva Jimin Poika
Mva Onnentyttö

 

Koiran B
sukutaulu

Mva Joustava Jouni

Mva Villi Syke

Mva Rosvo-Roope
Reijon Sohvaperuna

Rakkautta Vain

Mva Kova Jätkä
Haaveilijaprinsessa

Hymytyttö

Komistus

Rooveri
Kuunsirppi   

Peten tyttö

Mva Topi
Kirkassilmä

Jos olet onnekas ja pääset aloittamaan kasvatustyösi nartulla jolla on hyvä sukutaulu, asioiden pitäisi sujua suhteellisen helposti. Älä kuitenkaan yritä liian aikaisin yksin. Ennen kuin ymmärrät syyt miksi sukutaulussa olevat koirat on astutettu juuri niin kuin ne on, tulet todennäköisesti tekemään vääriä asioita ja onnistut tuomaan esille sukulinjan huonoja puolia, kun asian pitäisi olla juuri päinvastoin. Opiskele siis kaikki mahdollinen kantanarttusi sukutaulusta, mieluiten kasvattajan kanssa. Aina kun esille tulee ongelmia tai kysymyksiä, mene ja keskustele hänen kanssaan. Jokaiseen sukulinjaan liittyy niin ongelmia kuin menestymistäkin ja vain ne jotka ovat menestyksekkäästi käyttäneet sukulinjaa useiden sukupolvien ajan, tietävät milloin ja miten mutkia matkaan on todennäköistä ilmaantua.

Kun sitten törmäät vaikeuksiin sukulinjan kanssa, älä ensimmäisenä heitä pyyhettä kehään ja ala syyttelemään jokaista kasvattajaa, jolla on ollut vähääkään tekemistä ko. sukulinjan kanssa. Pysähdy ja mieti, äläkä ala paisuttelemaan ongelman mittasuhteita. Toistan: Kaikilla roduilla ja kaikissa sukulinjoissa on omat ongelmansa. Selän kääntäminen niille ja uskotteleminen ettei ongelmia ole, ei ainakaan paranna asiaa. Muiden kasvattajien haukkuminen suureen ääneen ei sekään asiaa paranna sillä pian huomaat olevasi yksin kaikkine kysymyksinesi ja murheinesi. Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan…

Kun törmäät ongelmaan, ota se haasteena… se on jotain mistä tulee päästä yli… asia jota tulee oppia kontrolloimaan. Toinen vaihtoehto tietysti voisi olla vaihtaa rotua ja jättää kasvattaminen muille. Mikäli kuitenkin kaikessa hiljaisuudessa käyt (kasvatukseen liittyvää) ongelmaa purkamaan, erityisesti omaan sukulinjaasi koskevaa mutta myös yleensä omaan rotuun liittyvää, huomaat pian että muut kasvattajat ovat enemmän kuin halukkaita neuvomaan ja opastamaan sinua. Kokemusten vaihtaminen on ensiarvoisen tärkeää.

Muista että ihmisluonteeseen kuuluu puhua enemmän ongelmista kuin ylistää onnistumisia. Jos sinulla on kiire tyrmätä menestyvät kasvattajat ja heidän työnsä rodun hyväksi, rakennat muurin välillenne. Tällaisen muurin läpi on mahdotonta rakentaa keskusteluyhteyttä. Kannattaa uskoa että kasvattajat haluavat ainoastaan rodun parasta ja auttavat mielellään muita jos he hakevat apua oikealla tavalla.

Yhteenveto: Sukutaulun ymmärtäminen ja tulkitseminen merkitsee sitä, että ymmärrät ja tiedät jotain linjasiitoksesta, jotta ymmärtäisit sukutaulussa toistuvien, sukupolvesta toiseen käytettyjen siitoskoirien merkityksen sukulinjassa. Tämän lisäksi sinulla tulee olla tietämys omasta rodustasi että ymmärrät näiden nimien näyttely- ja jalostusarvon.

Sukutaulun arvon ymmärtäminen on erittäin monisyinen asia, josta tässä olen vain raapaissut pintaa. Toivon kuitenkin että tämä artikkeli antoi sinulle innostuksen tutkia ainakin oman kantanarttusi sukutaulua… toki myös rotusi muiden koirien. Sinun todellakin tarvitsee tutkia mahdollisten sulhasehdokkaiden taustoja, joita olet nartullesi ajatellut.